1 Eylül 2011 Perşembe

Ek gıdaya geçiş




Bebeklerimizin 5. ay kontrolleri şeker bayramı ve bayram sonrasında Can ve Ada ile yaşadığımız tatil macerası ( bunu başka bir yazıda anlatırız) nedeniyle biraz gecikti. Bu kontrolde doktorumuz ek gıdaya geçme zamanımızın geldiğini belirtti. İlk olarak mama benzeri gıdalarla başlayacağımızı belirtti. Bu gıdalarında muhallebi, meyve püresi ve yoğurt olabileceğini açıkladı. Doktroumuzun tavsiyeleri üzerine bebişlerimiz 5,5 aylık olduğunda ek gıda serüvenimizi başlattık. Bu dönemde birkaç noktaya dikkat etmemiz gerekiyormuş akşam saat 7 den sonra alerji olasılığına karşın yeni bir gıda vermemek, bir de aynı gün iki farklı gıda yedirmemek ki alerji olursa hangisinin sebep olduğunu bilelim.



Bu geçiş döneminde biz şu basamakları izledik:

· Önce “Sütlü pirinçli muhallebi” yedirmeyi denedik. İlk gün 30 cc kadar muhallebi yedirmeye çalıştık ama ben muhallebileri biraz sulu yaptığımdan çok başarılı olmadı. Kaşıkla verilen sıvı gıdaları ağızlarında tutmakta zorlanıyorlardı. Ertesi gün biraz daha yoğun yapmayı denedik ve 60 cc kadar muhallebi yedirdik. Sonraki gün de 90 cc kadar muhallebi yedirmeyi başardık. Ancak kaşıkla besleme biberona oranla yavaş olduğundan ve bebişler bu durumu tam kavrayamadığından muhallebiyi yedirmek 1 saatimizi alıyordu. Giderek kolaylaşacağını umarak sabırla devam ediyorduk.





· Ek gıdalara muhallebi ile başlamıştık sonrasında meyve olarak armut vermemiz önerildi. Bunun sebebi de bebeklerin ek gıdaya geçiş aşamasında kabızlık problemiyle karşılaşma olasılığının artması. Muhallebi kabız yapmaya yatkın bir gıda iken armut tam tersi bağırsakları çalıştırıcı özellikte imiş bu nedenle önce armut ( tabii bunda mevsimin de önemi var yaz olsaydı kayısı ile başlayacaktık) ile başlamamız sonrasında diğer meyveleri denememiz önerildi.




· Armut verirken de yine muhallebi verirken izlediğimiz kademeli miktar artışını uyguladık. Biz meyvenin suyunu vermek yerine direk meyveyi rendeleyip posasıyla birlikte yedirdik hala da öyle devam ediyoruz. Önce çeyrek armut rendesi sonra yarım armut sonra ¾ armut rendesi ve sonrası bir armut olarak meyve öğününü tamamladık.



· Bebekleri tanıştırırken en zorlandığımız ek gıda yoğurt oldu çünkü istediğimiz şekilde yoğurt elde edebilmemiz için baya uğraşmamız gerekti. Yoğurt yapım maceramızı daha sonra anlatırım. Ancak çeyrek çay bardağı yoğurdu yedirmemiz bir saatimizi alıyordu allahtan iki kişiydik de bebişlerin birini ben yedirirken diğerini Şenay ablamız yediriyordu da zaman kazanıyorduk. Ancak hafta sonu durum vahim oluyordu benim için bir öğünü yedirmem 2 saat sürüyordu. Neyse ki zaman geçtikçe hızlandılar da ben de biraz nefes almaya başladım.




Ek gıdaya geçişin ikiz sahibi anne babalar için en önemli etkisi bütçeye oluyor. Herkesin bildiği gibi Mulipa gibi hazır mamalar çok pahalı. Marketlerde fiyatlarda kayda değer bir indirim yapmıyorlar pek. Ek beslenme demek bebeklerin hepimiz beslendiği besinler demek dolayısıyla nispeten ucuz beslenme demek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder