Havalar soğuduğu için sütü mayaladıktan sonra sıcak kalmasını sağlamak zor oluyordu zira bizim ev klimayla ısınmaya çalışanlardan. Bu nedenle alışveriş yaparken indirimde olan basit bir yoğurt makinesi almaya karar verdik. Makineyi alıp eve geldikten sonra durumu bir daha değerlendirmek istedim. Bir gıda mühendisi olarak tüm parametreleri irdelemeye başladım. Sonunda da maya miktarını ve fermantasyon süresini aynı tutmak koşuluyla yoğurt makinesinin 6 kavanozunu farklı şekillerde mayalayarak beklemeye başladım. Bizim makinenin kullanma kılavuzunda sütün oda sıcaklığında mayalanmasını öneriyordu ama teknik olarak sütün yoğurda dönüşebilmesi için sütün sıcaklığının 44 – 45 °C olması gerekiyordu ben de bu nedenle iki farklı sıcaklıkta mayalama yaptım ve her bir kavanozu tek tek kodladım.
Fermantasyon süresi sonunda kavanozları buzdolabına kaldırdım ve ertesi gün hepsini tek tek kontrol ettim. UHT süt yani uzun ömürlü sütü kaynatıp yaklaşık 44 – 45 °C’ye soğuttuktan sonra 5 saat kadar fermantasyon yaptığım deneme en başarılı olandı. Oldukça kıvamlı ve lezzetli bir yoğurt elde ettik ve bu prosedürle devam etmeye karar verdik.
Yoğurdun kıvamını tutturunca bebişler de daha rahat yemeye başladı ve biz de rahatladık, yoğurdu sevmeyecekler diye baya korkmuştum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder