7 Temmuz 2011 Perşembe

Babies (Bebekler) belgeseli

Yeni bebek sahibi olaraktan bebeklerle ilgili filmler ve belgeselleri izlemeyi seviyoruz. Babies (Bebekler) belgeselini ikizlerimiz doğmadan önceden edinmiştim ama izlemeye hiç fırsat bulamamıştık. Haftada bir kaç gün akşamları bizim ikizler 1-2 saat uyuyor ya da ilgi beklemeden sessizce duruyorlar. Geçen gecede böyle bir fırsatı ganimet bilip Babies belgeselini izledik. Arada Ada nın karnı acıktı. Bizde sinemadaki gibi 10 dakika ikizlerin molası arası verdik.

Bebekler belgeseli 400 gün boyunca yaklaşık 400 saatlik çekim süresi sonucunda oluşturulmuş. Film ekibi 2 yıl boyunca 2 haftalık seyehatlerle 4 ayrı lokasyondaki bebeklerle çekim yapmışlar. Çekimler bebekler 16 aylık olunca bitmiş. Bitmesinin nedeni bebeklerin artık belli bir bilince erişmesi ve artık kamera karşısında rol yapmaya başlaması sonucunda çekimlerin spontanlığını yitirmesi. Buradan anlaşılıyor ki bebeleri 1.5 yaşına kadar her hallerini bol bol video ve fotograflarını çekip mümkün olduğunca bilinçsiz saf hallelerini yakalamak çok önemli.


İlk bebek Ponijao, 8 kardeşi ve anne babası ile Opuwo, Nabibya da yaşıyor. Mari  şehrin gürültü ve heyecanın tam olarak hissedildiği  Tokyo, Shibuya da anne babası ile yaşıyor. Moğolistanın Bayanchandmani bölgesinded Bayar tam orta asya göçebe kültürünün içersinde hayata ilk adımlarını atıyor. Son bebek Hattie ise San Fransisco, ABD den.


Belgeselde sadece bebekler değil bebeklerin yaşam ortamında bulunan kardeşleri, anneleri, kedi, köpek, keçi gibi hayvanlar ile etkileşimleride çok güzek anlatılmış. Bebeklerin dış dünyaya olan tepkilerinin yakalanması hedeflenmiş. Alt yazı gerektirecek konuşma yok, abartılı müzikler yok. Sadece bebekler ve onların doğal hallerini izliyorsunuz.

Nabibyalı bebeğin hikayesi anlatılırken çocuğa sürülen bir çeşit toprak boyasını gösteriyorlardı. Bende neden sürdüklerini merak etmiştim. Nabibya da su çok kıt olduğundan banyo yapmaları mümkün değilmiş. Bu toprak boyası vucüdun kötü kokular üretmesini önlüyormuş. Nabiyada geleneksel kabile hayatı sürdüren çok az kişi kalmış. Bu afrikalı ailede geleneksel ailelerden birisi.

İnsanlık varolduğundan beri hatta ilk canlının varoluşundan beri doğum var. Şimdi yaşıyorsak insanlık tarihinde bebeklerin doğup, yaşayıp ayakta kalıp soylarını devam ettirmesi sayesinde. Aslında doğumu ve bebekleri hayatın normal bir parçası olarak kabul etmek gerek. Bu belgeselde her bebeğin farklı bir yerde dünyaya gelmesine rağmen bir şekilde hayata katılmasının hikayesi çok iyi anlatılıyor..


Resmi fragmanı


Belgeselin web sayfası / http://www.filminfocus.com/babies
Wikipedia / http://en.wikipedia.org/wiki/Babies_%28film%29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder