18 Ocak 2012 Çarşamba

İkizlere bebek arabası seçimi / bir mühendis yaklaşımı

Bebeklerimiz Sığacık'ta

İnsanın mesleği hayatının her alanına etkileyebiliyor. Özelikle karı koca mühendis olunca her seçim bir mühendislik projesi olarak değerlendiriliyor. Mühendisler her zaman en sağlam, en güvenli, en hafif, en portatif olup bunların aynı zamanda en ucuz olanın peşindedirler.

Bebek arabası denen şeyin pazar arabasından hallice olan ucuz ama dandik modellerden tutun teknolojik ama  ikinci el bir Fiat Uno parasında kadar olan modellere değişik yelpazede türleri mevcut.
Bir bebek mağazasında insanın önüne o kadar model çıkarıyorlar ki biz otomobil alırken bu kadar modele bakmamıştık.

İkiz arabasında karar verilecek en önemli kriter arabanın bitişik nizam mı yoksa ayrı ayrı mı olması. Biz yan yana olan ikiz arabalarını hep sevimli bulmuşuzdur. Bu arabalar ilk bakışta en mantıklısı gibi gelir ama burada işlevi değilde boyutu önemlidir. Boyutta da açık olarak eni boyu ve katlanabilir olarak boyutu diye düşünülebilir.

Bitişik İkiz Arabası


Açık olarak enini düşünürken binaları yapan mimar ve mühendis arkadaşlarımızın tasarladıkları kapı genişlikleri en önemli kriterdir.
Maalesef ikili bebek arabası çoğu apartman ve asansör kapısından geçmez.
Kapıları düşünenler bu ikiz bebek arabalarını kesinlikle düşünmemişlerdir.
Arla arkaya (tandem) ikiz bebek arabası


İkiz arabasında bebeklerin arka arkaya oturdukları modeller de mevcuttur. Yine 1 m2 lik asansöre bu arabaları soksanız dahi anne babaya yer kalmaz. Bebeklere gidecekleri katın düğmesine basmalarını öğretenlere bir şey diyemeyiz tabiki. Bu tip arka arkaya modellerde de ayırınca önde ya da arkada oturan bebekler arasında bir anlaşmazlık ta çıkabiliyormuş. Öndeki manzara sahibi bebeğin yanında arkadakinin günahı ne?

Bir bebek arabasının katlandıktan sonraki boyutu sahip olduğunuz otomobilin bagaj kapasitesine göre önem taşımaktadır. İkiz sahibi olanlar için bu iki kat yer kaplama anlamına gelir. Bir de bir araba ne kadar pratik katlanabiliyorsa ve ne kadar az  kaplıyorsa o kadar pahalı olduğunu gördük. Yani süper hafif ve az yer kaplayan arabaların fiyatı yerine ikinci el gerçek bir araba alıp karı koca ayrı ayrı arabalarda seyahat bile edilebilir. Her seçimi de 2 kat masraf olarak düşündüğümüz için arabanın birim maliyeti de bir o kadar önemli olmakta.
Bebeklerimiz Akbük-Didim'de



Birde araç koltuğu olayı var ki onu da muhakkak değerlendirmeye almak gerekir. Yeni doğan bir bebek arabada araç koltuğu içersinde seyahat etmelidir. Bu durumda bebeğin evden araç koltuğuna, oradan bebek arabasına, arabadan tekrar araç koltuğuna taşınması söz konusudur. Allahtan zeki mühendisler araç koltuklarını bebek arabasına kolaylıkta takıldığı modeller de icat etmişler ki bebekleri hiç rahatsız etmeden evden eve araç koltuğu içersinde taşıma imkanı oluşmuş. Bu modellerin teknik ismi "traveller set".

İkizler Mordoğan'da araç koltuklarında

Traveller setlerde araç koltukları çok pratik ve güvenli bir şekilde arabanın üzerine takılabilirler.
İşte bu bilgiler işığında bebekler doğmadan önce mühendisce bir değerlendirme yaptık ve tek bebeklik, kolay katlanır, nispeten az yer kaplayan, araç koltuğu takılabilen ve ileride muhtemelen başka bir bebek arabasına ihtiyaç duymayacağımız bir modeli seçtik. Ve aynı arabadan pazarlıkla iki adet aldık. Aldığımız model Graco firmasının Mosaic Completo modeli oldu. Ayrı renk kumaş olandan aldık ki ileride renk kavgası olmasın diye.





Aldığımız traveller set ile ilgili bir video

Zaman içinde iki ayrı araba kullanmanın da bazı problemleri olduğunu gördük. İki araba için iki kişi gerekiyor. Bu da alışveriş arabasının gerekli olduğu marketlerde sorun çıkartabiliyor. Bazen araç koltuğunu tek başına alışveriş arabasında koyuyoruz. Sorun kısmen halloluyor.


Bu sorunu biraz azaltmak için arabaların tek kişinin kullanabilmesi için bir bağlama aparatı tasarlayıp yaptırmayı planladık. Piyasada hazır ürünler var ama  bize çok pratik ve kullanışlı görünmedi. Bu aparatı da ileri günlerde yaptırıp deneyeceğiz.

Birleştirme aparatı uygulanmış arabalar

Bebek arabalarından çok memnunuz. Pratik olarak kullanılabiliyorlar. Birde kullanırken fark ettik ki manevra kabiliyetleri çok iyi. Bu da  kaldırımların arabalar tarafından işgal edildiği, standart kaldırım gibi kavramın olmadığı bir ülkede çok önemli bir seçim kriteridir.

Aynı renk aynı model ama ayrı iki bebek arabası kullanmanın da etrafta bitişik ikiz arabası kadar ilgi yaratabileceğini ayrıca fark ettik.

Umarım bu yazı bebek arabası gibi basit bir seçimin ne kadar karmaşık olabileceği konusunda biraz bilgi vermiştir size. En son olarak arabaların tanesini 380 TL den aldığımızı söyleyelim. Bu fiyata araç koltukları da dahil. Bebek ve çocuklarla ilgili alışverişlerde tecrübe ettiğimiz bir durumdan da bahsedelim. İnternet mağazalarının her zaman daha ucuz olacağı yanılgısına sakın düşmeyin. Hiç ummadığınız bebek mağazası İnternet'teki mağazalardan daha ucuza fiyat verebiliyor. Bizim gittiğimiz mağaza İnternet'te bulduğunuz en ucuz tekliften daha az fiyat vereceğim diye taahhüt etti bize. İkizlerde iyi fiyat verirsen iki tane alırım diye pazarlık yapma opsiyonu her zaman var.

2 yorum:

  1. Merhaba çok faydalı olmuş tüm ayrınlarla anlatmışınız bizde allahın izniyle ikiz bekliyoruz. Arabaları çok iyi fiyata almışsınız sakıncası yoksa hangi magazadan nereden aldığınızı sorabilirmiyim ben bir iki yere baktım 650tl altına inen yok :(

    YanıtlaSil
  2. Bende hamileliğimin 8 haftasındayım ve ilk düşündüğüm şey bebek arabasını hangi modelden almalıyızdı ne komik dimi :-)

    YanıtlaSil