17 Kasım 2011 Perşembe

Uyku kardeşim ver elini - İlk 6 ay


Bebeklerin yeterli ve kaliteli uyumaları kendileri için olduğu kadar anne ve babalarının da sağlıkları için çok önemlidir. Bebekler güzel uyudukları zaman anne babalarının da kaliteli bir uykuya zamanları olur. Uyku düzenini sağlamak özellikle ikizler için zor ve bir o kadar da önemli. İkizlerimizin evde beraber oldukları ilk günler bizim için büyük bir dayanıklılık sınavı oldu. Bebekler bir birinden bağımsız olarak sık sık uyanıp ağlıyorlardı. Gündüz zaten bebek bakımından yorgun düşmüşken gece de uyanıp bebekle ilgilenmek gerçekten sinir sistemini çökerten bir durum.

Bebekler doğduklarında çok küçük bir mide kapasitesi ile doğarlar. Midelerinin küçük olması nedeniyle sık sık beslenmeleri gerekir. Hal böyle iken bebeğin uzun bir uyku uyuması mümkün olmuyor. İkizlerde uyanma yine birbirinden bağımsız şekilde olduğundan aynı zamana denk geldiğinde beslemek ve bebeğin ağlamasını önlemek için iki kişi gerekiyor.





İkizlerimiz 7 hafta kadar erken doğduğundan kızımız 12 gün oğlumuz ise 28 gün küvezde kaldı eve gelmeden önce. İlk önce evine gelen kızımız Ada olmuştu eve geldiğinde 2,190 kg ağırlığında ve 42 cm boyundaydı. Hastaneden taburcu edilirken en geç 3 saatte bir uyusa dahi uyandırıp beslememiz gerektiğini söylemişlerdi biz de eğer uyuya kalırsak diye gece saatı kurup kontrol etmeyi denedik ama gördük ki zaten yenidoğan bir bebeğin en azından bizimkilerin 3 saat kesintisiz uyumaları diye bir lüksümüz yoktu. İlk gecemizden sonra bir daha saat kurmadık.

Oğlumuz Can eve gelinceye kadar tek çocuklu bir aileydik ve doğrusu hiç zorlanmadık ve kendi başımıza idare ettik. Asıl büyük mücadele Can da evine gelince başladı. Can emme ve yutmayı öğrenmek için çok tembellik etmişti bazen bebekler bu şekilde illa günlerinin dolmasını bekliyormuş bizim oğlumuz da 37. Haftasını doldurmayı bekledi illa. Tıp literatürlerinde bir bebek 40 haftayı doldurduktan sonra doğuyor ancak 37. Haftadan sonra doğan bebekler zamanında doğmuş kabul edilirken 37 haftadan küçük doğan bebekler prematüre olarak tanımlanıyor.

Can’ın da eve gelmesiyle ailemiz tamamlanmıştı. Can eve geldiğinde 3,0 kg ağırlığında ve 43 cm boyundaydı. Hastanede sürekli sondayla beslendiğinden emmek için hiç enerji harcamamış olmasından olacak Ada dan daha fazla kilo almıştı halbuki doğduklarında kiloları neredeyse eşitti. Evde iki bebek olunca geceleri de bir o kadar yorucu oluyordu. Olcay lohusalık döneminde olmasına rağmen geceleri dahi hiç yardım almadan hep ikimiz ilgilendik daha çok da o çünkü ben işe başlamıştım ve Olcay benim bari biraz uyuyabilmem için ikisi aynı anda uyanıp beslenmek istemezse beni uyandırmıyordu. Gerçi ben seslerini duyunca gözümü açıyordum çünkü aynı odada kalıyorduk ama durum sakinse ben tekrar uykuya dalıyordum ki yorgun olunca bu hiç zor olmuyor.

Bebeklerimiz erken doğduğundan ve çok küçük olduklarından bir an önce kilo alıp toparlanmaları gerekiyordu bunun için de anne sütü vermeye çalışıyorduk. Olcay önce bir bebeği emziriyor sonrasında da tam olarak doyurmak için biberonla mama veriyordu ve arkasından diğer bebekle devam ediyordu. Bir bebeği hem emzirip hem biberonla beslemek abartısız 1 saatini alıyordu bu da iki bebeği besleme süresinin 2 saat sürmesi demekti. Gece bu 2- 3 kez tekrar ediyordu ve ikinci bebeği yatırdıktan sonraki maksimum 1 saat içerisinde ilk doyurulan bebek tekrar acıkıyordu ve süreç baştan başlıyordu.

Bebek için uykusuzluk ne kadar zor ise anne baba için de uykusuzluk o kadar zor olmakta. İnsan gece uykusuzluğa bir iki gece dayanabiliyor ama daha sonrasında ayakta hatta bebekleri beslerken bile uykuya dalabiliyor. Tabiki bu durum minicik bebek için çok tehlikeli durum oluyor. Bir iki defa biz farketmeden uykuya dalmışız.

İlk 6 ay da bebeklerin uyku düzenini oturtmak oldukça zor birşey. İkizler tamamen birbirinden bağımsız ve herbirinin kendine göre düzenleri oluyor. Bir güzel durum birbirlerinin ağlamalarından uyanmıyorlar pek. Bir çok kere birinin ortalığı yıkarcasına ağlarken diğerinin mışıl mışıl uyuduğunu gözlemledik. Ama ikisinin de cıyak cıyak ağlayarak stereo konser verdikleri de çok oldu allahtan apartmanda oturmuyoruz.

Bebekleri daha uzun süre nasıl uyuturuz diye baya kafa yorduk. Yaklaşık 4. aydan sonra Olcay bebekler uyuyor dahi olsa uyandırıp gece 11 – 12 gibi her ikisini de besleyip öyle yatırmaya başladı. Bu sayede en azından 3- 4 saat kesintisiz uyuyabilmeye başladık. Bebekleri birşeylere alıştırırken kararlı olmakta fayda var. Olcay ben bu yemiyor yatıralım desem de o ne yapıp edip bebeği doyuruyor ve tok yatırıyordu zaten 1 hafta kadar dayanabilirseniz bebekler de düzene ayak uydurmaya başlıyor.

İlk 6 ayda bebeklerde en önemli tehlike İngilizcesi SIDS (Sudden Infant Death Sydrome) olan ani bebek ölümü. Bebeklerin ilk aylarında hareket yetisi çok az olduğundan soluk almaları için herhangi bir fiziksel engelle karşılaştıklarında nefes alamıyorlar. Bu durum için yapılacak şey bebekleri eğimli bir yüzeyde sırt üstü yatırmak ve gece sık sık kontrol etmek. Bu bizim için uykumuzun bölünmesinin bir sebebiydi.

Ortam sıcaklığı bebeklerin kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için çok önemli. Bu, doktorumuzun bize uyku hakkında söylediği ilk şeylerden biriydi. Sıcak yaz günlerinde hem evde hem de arabada klimayı açarak serin bir ortam sağladık ve bebeklerimizi çok az giydirdik.

İlk 6 ay bebekler ve bizim için uyku açısından zor bir süreç oldu. 6 aylıktan sonra bebelerin ve neticesinde bizim daha iyi uyumamız için neler yapabiliriz diye araştırmaya başladık. Bununla ilgili halen yürüttüğümüz planı başka bir yazıda anlatalım.

1 yorum:

  1. Sevgili Çağlar&Olcay
    Sizleri tebrik ediyorum, hem gösterdiğiniz özveri, hem de tecrübelerinizi bu şekilde paylaştığınız için. Gerçekten çok faydalı ve cesaret verici detaylar. Can ve Ada artık tam yemelik olmuşlar, nazar değmesin.

    YanıtlaSil