23 Nisan 2014 Çarşamba

Bisiklet deneyimi


Kuşkusuz bisiklete binmek çocukların en sevdiği şeylerden birisi. Can ve Ada'ya bisiklet alınması Uzun zamandır gündemimizde. Bu güne Kadar Bora'ların verdiği 3 tekerlekli bisiklet harici bir deneyimleri olmadı. Biz de fiziksel aktivite yapmalarına önem verdiğimizden bir an önce almaya karar verdik.

Bisiklet almaya karar vermemizle beraber hem kullanışlı, hem güvenli hem de nispeten hesaplı bir seçim yapmamız lazım. Malum biz  hemen hemen aldığımız her şeyi ikiyle çarptığımız için hesaplı olması özellikle önemli. 
Çocuklar bisikletin parasını ödemeden kullanmayı öğrendiler.


Genel olarak bisikletlerin büyüklüğü jant çapına göre 14,16,20,24,26 ve 28 inç olarak  belirleniyor. Bunların arasından seçim yaşa göre değil boya göre. Genel olarak çocuklar için yaşlarına göre seçim yapmak yanlış. Her çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi farklı olduğu için çocukların durumuna göre değerlendirmek gerekiyor.  Bisiklette çocuğun boyuna bağlı olarak jant büyüklüğü dolayısıyla bisiklet seçimi için decathlon.com.tr sitesinde bir tablo var.


Buna göre boy 90-105 cm arası 14" jant bisiklet tavsiye ediyor. Bizim çocuklar şu an 100cm.ler yani 14" tam uygun ama boyları uzadığında bisikleti uzun ömürlü kullanamayacaklar. Bizimkiler boy gelişimi göz önüne alınınca 4 yaşına gelmeden boyları 105 cm'nin üstünde olacak.

Teorikte böyle olsa da yine de bir test sürüşü yaptırmak lazım. Büyük marketler test sürüşü için ideal yerler. Kipa marketininde bisikletleri gördük ve test için oturmalarını istedik. 16" bisikletler de 170 TL den 140 TL indirmişler. Çocuklar bisikletleri mağaza içerisinde yardımsız bisikletleri kullandılar. Bizde uygun olduklarına kanaat getirip korna ve zille beraber aldık. Aslına decathlon mağazındaki bisikleti daha çok beğenmiştik ama aksesuarları ile birlikte bir bisiklet 300 TL ye geldiği için vazgeçtik. Kaliteli bisiklet haklarını daha da büyüdüklerinde kullanırlar.

Bisikletleri 23 Nisan günü aldığımız için onlara çocuk bayramı hediyemiz oldu.



Evin küçük avlusunda bisikletleri kullanmaya başladılar. Boyundan büyük bisikletlerin bir sorunu var. Yardımsız bisiklete çıkabiliyorlar fakat ayakları yere değmediği için takıldıklarında inmeleri ya da birisinin yardım etmesi gerekiyor. Bir de keskin döndüklerinde bisikletin devrilme durumu var. Aldıklarında bir kaç kere devrildiler ama daha sonra dengede kalmayı başardılar.

Dar alanda kısa bisiklet sürüşleri manevra tekniğini geliştirmek için mecburi eğitim oldu.

Bisiklette kaza olması ve devrilmesi önlenemeyecek bir durum. Önemli olan başlarına ciddi bir şey gelmemesi. Devrilip düştüklerinde başlarını çarpma riskleri var. Çünkü baş en önde gidiyor. Çocuklara kask takmayı ve kasksız bisiklete binemeyeceklerini söyledik. Decathlon'dan kafalarına göre kask aldık. Kask kullanmaları emniyet kemeri gibi kazandırılması gereken alışkanlıklardan birisi olarak düşünüyoruz. Eldiven ve dirsek korumaları da var ama çocuğu aşırı sıktığı ve her daim tak çıkar yapmanın pratik olarak mümkün olmadığından şimdilik kullanmaya karar vermedik.

Can yarım pedal kullanmayı tercih etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder