20 Mayıs 2014 Salı

Farklı doğum günlerinde doğan ikizler


Can ve Ada'dan hangisinin önce doğduğu bize en sık sorulan sorular arasında . Sanırım insanlar insanların saati saatine aynı yaşta olan iki kardeşi algılamaları güç oluyor. Bizimkiler arasında sadece iki dakika var. Can kapıya yakın olduğu için önce çıktı. Bu iki dakika farkta bile hangi çocuğun daha büyük olduğu ile ilgili iddiaalar oluyor. İkiz doğumları ile ilgili hayli ilginç durumlar var.





Ertelenmiş doğumlar:

Çoğul doğumlarda doğan bebekler genellikle dakika farkıyla doğuyorlar. Doğum sezaryenla olunca bebekler genelde 1 ya da 2 dakika arayla doğarlar. Çok nadir durumlarda ikizlerin farklı zamanlarda doğdukları görülmüştür. Bazı durumlarda doktorlar doğumu bir bebeği aldıktan sonra durdurup, diğer bebeklerin gelişimine devam ettirdikleri örnekler var. Bu durumda ikiz, üçüz bebekler gün, hafta hatta ay farkıyla doğabiliyorlar. Kayıtlara geçen en uzun doğum farklı 85 günmüş.

Gece yarısına doğru:

Gece yarısında doğru doğan ikizler dakika farkıyla iki farklı günde doğabilirler. Bebek A 23:59 da doğarken Bebek B 00:01 de doğabilir. Bu durumda ikizler aynı gün doğum gününü kutlamıyorlar. Bu durumun çok ilginç sonuçlara yol açtığı örnekler var. Örneğin ABD'deki bir ikiz 31 Ağustos ve 1 Eylül gece yarısı arka arkaya doğmuş. Amerikan eğitim sisteminde çocukların okula başlama tarihi 1 Eylül'e göre belirlendiğinden, çocuklardan erken doğanı ana okuluna daha erken başlamasına sebep olmuştur.

Farklı yılda doğan ikizler:
Yılbaşı gecesi 31 Aralıkta gece yarısı doğan ikizlerin doğum yılları farklı olmuştur. Yine ABD'de bununla ilgili tarihte bir kaç kayıt var.

Farklı milenyumda doğan ikizler:

Amerikada bir ikiz 1999 yılı 31 Aralık gece yarısı 8 dakika arayla doğmuşlardır. Böylece ikizlerin hem doğum yılı hem de milenyumları farklıdır.

Babası farklı olan ikizler:

Annenin 2 yumurtayı farklı zamanda oluşturması (24 güne kadar fark olabiliyor) nadirde olsa tıpca mümkündür. Böylece 2 farklı yumurta 2 farklı baba tarafından döllenebiliyor olabilir. Nadir de olsa böyle vakalar var.

Kaynaklar:
 http://multiples.about.com/od/funfacts/a/twindiffbday.htm
http://baby.families.com/blog/ode-to-twins-and-supertwins-28-interesting-facts-about-multiples

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder