22 Mayıs 2014 Perşembe

Kitap okuma

Bizim çocuklar gün boyu televizyon açılmadığından onları meşgul tutmanın bir yolu onlara kitap okumak. Kitap okumayı bir tutku derecesinde bağlı olan ve maaşımızın bir bölümünü kitaba yatırım yapan anne baba olarak onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak da en büyük temennilerimizden birisi. Kitaplarla ilgili deneyimlerimizi paylaşalım.




2 yaşından itibaren onlara kitap okumaya başladık. Bol resimli az yazılı basit cümleler ve karışık olamayan kelimelerle yazılmış kitaplar ilgilerini çekti. Kimi zaman dikkatle dinlediler kimi zaman da kitapları parçaladılar. Salonda kitaplarına istedikleri zaman ulaşabilecekleri bir köşe yaptık. Bazen kendileri alıp resimlerine baktılar bazen de okumamızı istediler.

Kitapları yazıldığı gibi aynen okumak yerine biraz etkileşim katmak kitaba ilgi göstermeleri yönünden çok önemli. Bol bol soruları sorup çocukların hikayeye katılımını sağlamak onların ilgisini daha canlı tutuyor. Çocuklar hayret verici şekilde okurken hataları bulup düzeltebiliyorlar.


Kitap okunulması isteniyorsa televizyon kesinlikle kapatılmalı. Televizyon varken kitabın şansı hiç yok kesinlikle söyleyelim. Çünkü TV tembel işi ve aptal kutusu. Kitap daha fazla emek istiyor. Biz TV süresini azaltığımız için canları sıkıldıklarında TV yoksa akıllarına kitap geliyor. 

Piyasada satılan kitapların bir kısmı mantık hataları ile dolu. Ayrıca çocukların yaşına göre kavrayamayacakları kompleks kelimeler ve cümleler de anlamalarını zorlaştırıyor. Okurken anlayacakları şekilde basitleştirmek ve kavrayamayacakları cümleleri atlamak lazım. Cümleleri okuyamadıkları için istenildiği kadar süslenebilir.


Kitapların üzerinde okuyabilecekleri yaş grupları var ama her çocuğun kendine göre özelliği olduğundan bu çok önemli bir kriter değil. Bizim çocuklar 6+ yaş için yazan kamyonlar, uçaklar ve trenlerle ilgili kitaplara çok ilgi gösterdiler mesela. TÜBİTAK bizim zamanımızdaki çağdaş ve ilerici yönetimden çok uzakta olsa da çocuklar için  çok güzel kitaplar hazırlıyorlar. Kitaplar kağıt, cilt bakımından hem kaliteli hem de fiyat olarak neredeyse bedava. Kitap fuarından bir çanta dolusu zar zor taşıyabildiğim kadar aldığım kitaba 60-70 TL para verdim.


TÜBİTAK kitaplarında anne babalar için çok güzel bir not okudum. Aynen aktarayım:

Okul öncesi dönemdeki çocuklar duyularını geliştirmek ve duygularını tanımak yoluyla meraklarını gidermek ihtiyacındadır. Bu kitaplar onların öncelikle kendilerini ve yakın çevrelerini tanımalarına yardımcı olacaktır. Çocuklarınızın öğrenme yaşantıları kitaplardan öğrendikleri yeni kavramlar ile zenginleşecek, kendilerine ve çevrelerine karşı güven duyguları gelişecektir. Bu kitapları oku öncesi dönemdeki çocuklarınıza okuyarak anlatabilirsiniz. Çocuklarınız okumayı öğrendikten sonra aynı kitapları kendi kendilerine okuyup tekrar değerlendirebilirler.

Okuma yazma etkinlikleri bir yandan çocuğunuzun dil gelişimini hızlandırır, diğer yandan derslerdeki ve çeşitli alanlardaki başarısının temelini oluşturur. Okuma yazma sürecini başarılı bir biçimde gerçekleştiren çocuk, hem kendi duygu ve düşüncelerini daha açık anlatabilecek hem de çevresiyle daha etkili İletişim kurabilecektir. Bu kitaplarla çocuklar arasında kurulan etkileşim, Çocukların estetik beğenilerini yükseltecek yaşam ve insan gerçekliğine ilişkin bilgileri edinmelerine önemli katkılar sağlayacaktır. Böylece çocuklarımızın araştırma yapma ve okuma isteği artacak yaratıcılığı ve düş gücü gelişecektir.

Çocuklara sürekli kaliteli kitap almanın da belli bir maliyeti var. Kaliteli çocuk kitapları maalesef normal kitaplar kadar hatta daha da pahalı. İl halk kütüphanesinin çocuk kitaplığı bölümü var. İzmir'de 3 kitabı 2 haftalığına ödünç veriyorlar. Piyasada bulunan bir çok kitap var. Ben düzenli bir şekilde kitap alıyorum. Bazı serileri kitapların arkasına bakıp okumadıkları varsa istiyorlar. Kitap serisinden hangisini okuduklarını ezbere biliyorlar.

Bazı çocuk kitapları el yazısı karakterleriyle yazılmış olabiliyor. Güzel yazı yazmak için el melekesi geliştirmek için el yazısına özendirmeyi anlıyorum da neden basılı kitapları el yazısı fontu ile yazarlar hiç anlamıyorum. Çocuklara okuyanlar için o kadar zorluk yaratıyor ki bu kitapları direk eliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder