1 Temmuz 2014 Salı

Şimdi okullu olduk


Bir haftadır çocukları okul fikrine alıştırmaya başladık. Okulun onları daha mutlu edeceğini, yeni arkadaşlıklar edineceklerini, farklı kitaplar okuyup farklı oyuncaklarla oynayacaklarını anlatıp onları okula ısındırmaya çalışdık. Nihayet o gün geldi. Çocukların başlayacağı hafta izin aldık. Amacımız mümkün olduğunca onları okula alıştırmak ve yeni ev düzenini oturturmak.




Sabah erken vakitte kalktık. Çocuklar biz işe gitmeden kalktıkları için kalmaları sorun olmadı pek. İkisi de okula gideceklerini biliyorlardı ve heyecanlıydılar. Kafaları karışmasın diye kreşi ya da anaokulunu karıştırmadık. Direk okula gideceksiniz dedik. Daha önce kreş bakmaya beraber gittiğimiz için nasıl bir yerle kaşılacaklarını biliyorlardı.  Çocuklarla beraber kreşe bakmak onların ortama ve okul fikrine ısınması amacıyla iyi oldu. Bazı kreşler biz şartları konuşurken onların kısa bir süre olsa okulda oynamalarına izin veriyor. Bunun çocukların kaygılarını azaltmak için önemli olduğunu gördük.
İlk gün okula hazırlık

Anneleri çantalarını akşamdan hazırlamıştı. Giydirip çantalarını omuzlarına taktık. İyice havaya girdiler. Doğrusunu söylemek gerekirse biz onlardan daha heyecanlıydık. Ne de olsa yıllar sürecek bir okul macerasının ilk adımlarını attıkları için sembolikte olsa önemliydi. İlk defa evden ve yanlarında bizden birisi olmadan kalacaklar.


Kreş kapısından adımını atıp terlikleri giyince avazı çıktığı kadar ağlayan bir çocukla karşılaştılar. İkisi sadece baktı ve hiç telaşa kapılmadılar. Onları büyük bir oyun odasına aldılar. Bizde hayatımızda ilk defa veli odasında oturmak için geçtik. Arada kapıdan baktık. Darı ambarına düşmüş tavuk misali oyuncakları keşfediyorlardı. Bizi görmediler bile.
Okulun kapısından girdiler

Diğer çocukların gelmesi ile birlikte bir süre sonra kahvaltı yapmak için bodrum kata indiler. Biz de fırsattan istifade okul formlarını doldurduk. Bu zamana kadar ona bile fırsat kalmamıştı. Baktık çocuklar bizi aramıyorlar gidelim dedik. Öğretmen ilk gün erken almanın faydalı olabileceğini söyledi. Telefonla haberleşme ve duruma göre davranma kararı aldık. Kreşten çıktığımızda biraz daha rahattık. Öğleden sonra öğretmek aradı ve her şeyin yolunda olduğunu söyledi.
Bir ara kahvaltı yaparlarken kapıdan baktık.

Çocukları bize bağımlı ve sürekli anne babaya ihtiyacı olan bireyler olarak yetiştirmeyi hiç istemedik. Her gün işe giderken bile karşılıklı anlayış içersinde ve durumu anlatarak ayrıldık. Bir gün bile olsun arkamızdan ağlamadılar. "Anne baba n'olur işe gitme seni çok özlüyoruz" dediler. Durumu onların anlayacağı gibi anlatıp kaçar gibi gitmediğimiz için kabullendiler. Tabiki ikiz olmalarının ve kardeşini her zaman yanı başında görmelerinin faydaları da büyüktür.
Kreş tarafından çekilmiş bir fotoğraf

İlk gün onları almaya gittiğimizde kapıda bizi gördüklerine çok sevindiler.Biz de onları gördüğümüze çok sevindik. Öğretmenleri ciddi bir uyum problemi ile karşılaşmadıklarını söyledi. Okulla ilgili pek bir şey anlatmadılar. Sordukça söylediler. 


İlk günlük raporları
Öğretmenleri Ada'nın yaptığı bir resmi bize vermek istediğini söylemiş. Bizde okulda yapılmış ilk aktivite olarak aldık.


Ada'nın okulda yaptığı resim (İnek resmiymiş)
İlk iki gün okula biz götürdük. Daha sonra servis evin önünden aldı. Servise de uyumsuzluk göstermediler.

Onların okula başlaması ile biz ve onlar için farklı bir döneme girmiş olduk. Kuşkusuz bu yeni döneme kolay alışmaları bizim için bir şans. Bazı çocuklar sonradan uyumsuzluk çıkarabiliyormuş. Biz çocukların okulu seveceğinden ve okulun onlara daha faydalı olacağından eminiz.




 Çocukların okulda çocuk eğitimi ile ilgili eğitim almış öğretmenleri tarafından yönlendirilmeleri çok daha faydalı. Bedensel ve zihinsel açıdan çok daha aktif bir çocuğu oyalamak bizim evdeki düzende çok zor oluyor. Çocuklar sınıftaki diğer çocuklarla beraber olduklarından daha fazla sosyalleşiyorlar ve beraber yaşama kurallarını öğreniyorlar. Evdeki izole dünyanın dışında da bir yaşam olduğunun farkına vardıklarını düşünüyoruz.

Hep beraber resim faaliyeti
Bazı arkadaşlarımız çocukların kreşte daha fazla hasta olduklarını söylüyorlar ama ileride ilkokul yıllarında hasta olup okuldan ayrı kalmalarındansa küçük yaşta bağışıklık sistemlerinin gelişmesi önemli.


Son olarak evde yaptıkları istemediğimiz bir davranışı okulda yapıp yapmadıklarını sordum.
Can, "okulda yapmıyoruz çünkü orada öğretmen var" dedi.

Çocuklar andığım kadarıyla ev ve okul davranışları olarak iki farklı disipline sahip oluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder